Pokliči nas 
Klepetaj z nami 
Kdo smo?
Zagotovljena najboljša cena
Prednosti za naše stranke
Pričevanja
Kontakti
marenauta®
Izpis?
+386 1 828 20 80
Kontaktiraj nas za kakršnakoli vprašanja!
  
 
Pogosta Vprašanja

Kateri tip plovila je pravi za moje počitnice?

To je odvisno od števila posadke (koliko vas je) in kakšne počitnice imate radi. Sledijo glavne značilnosti posameznih vrst plovil: · jadrnica: če ti je všeč aktiven in dinamičen dopust · katamaran: če iščeš počitek ali ste družina; udobni prostori na krovu in odprt kokpit za uživanje v trenutkih sprostitve · gulet: za ljubitelje morja, ki se ne morejo odreči udobju, stran od množičnega turizma, počitnice po formuli “vse vključeno”, za velike skupine · luksuzna jahta: kompletno udobje, hitra plovba, profesionalna in diskretna posadka, urejena notranjost, ki ponuja sproščujoče in vrhunsko bivanje za tiste, ki iščejo počitnice višje kakovosti.

Ali potrebujem izpit za voditelja čolna za najem plovila? 

V kolikor vas zanima najem s skiperjem, ne potrebujete nobenega izpita. Če pa boste skiper vi, potem velja: 
 · za nekatere destinacije so potrebne le ustrezne in dokazljive izkušnje z jadralskim CV-jem 
· v Sredozemlju morate imeti navtično licenco (izpit za voditelja čolna) in jo morajo priznati pristaniške oblasti države, kamor boste pluli
· druge destinacije, ki prav tako zahtevajo licenco/izpit so Sejšeli, Tajska, Brazil, Madagaskar, Švedska, Karibi... 
· za nekatere destinacije (npr Hrvaška in Italija) se dodatno zahteva še izpit za VHF postajo (certifikat VHF)
· ponekod oziroma generalno za plovila večjih dimenzij se poleg izpita za voditelja čolna zahteva še navtični CV, ki mora zajemati vaše jadralske izkušnje 
· v Grčiji se pa poleg obveznega izpita za voditelja čolna za glavnega skiperja, zahteva tudi izjava o jadralskih izkušnjah drugega člana posadke. 

V vsakem primeru, če ste v dvomih, nas kontaktirajte in mi bomo s charter družbo preverili vse glede kvalifikacij in zahtev, potrebnih za posamezno destinacijo. 

Lahko rezerviram le eno kabino? 

Ne. Vsa ponujena plovila so ekskluzivna, kar pomeni, da je plovilo 100% na vašo razpolago in lahko na krov vkrcate svojo družino ali prijatelje, v skladu s posteljami/ležišči, navedenimi v dokumentih plovila.

Objavljene cene veljajo za tedenski najem?

Da. Objavljene cene so za najem plovila za 1 teden (sobota-sobota) in se nanašajo na izbran datum, torej če na primer izberete 2 tedna, se bo cena izračunala za izbrani termin teh 2 tednov. Tedenska cena zajema nočitve na plovilu za 7 noči, prijava je v soboto popoldan (navadno ob 18:00) in vrnitev v petek popoldan v matično pristanišče za zadnjo noč in odjava v soboto zgodaj zjutraj (običajno pred 09:00). 

Kaj je vključeno v ceno?

Navedene cene vključujejo uporabo plovila in celotne opreme na krovu, navigacijske karte, varnostno opremo, kuhinjske pripomočke, gumenjak (pomožni gumenjak za pristanek) je navadno v ceni najema plovil s 35 čevlji in več, privez za prvo in zadnjo noč v matičnem pristanišču (običajno vključeno).

Kaj ni vključeno v ceno?

Cena ne vključuje (če ni določeno drugače) goriva, končnega čiščenja, hrano, stroške transferja, morebitne turistične takse, vstopnine v naravne/morske parke, privez (razen prve in zadnje noči v matičnem pristanišču, ki sta navadno vključeni), stroški dodatnih storitev in dodatne opreme, najem skiperja in/ali hostese ter njihovo prehrano. 
Obstajajo lahko nekateri obvezni dodatni stroški kot je transit log ali končno čiščenje, podrobnosti o teh stroških si lahko ogledate na podatkih o plovilu. Plovilo se ob prijavi dostavi s polnim rezervoarjem goriva in ga je treba ob odjavi vrniti s polnim rezervoarjem goriva.

Kolikšen je strošek goriva?

Strošek goriva se razlikuje glede na izbrano plovilo in koliko se uporablja motor. Za jadrnice in katamarane načeloma velja, da je ob uporabi jader, strošek goriva precej nizek (od 100€ /150€ in več na teden). 
Za motorna plovila so stroški variabilni, saj so odvisni od modela in moči motorja, vendar je mogoče oceniti na podlagi standardne porabe motorja v litrih/uro (običajno to navede proizvajalec).

Koliko stane privez v pristanišču ali marini?

Cena se razlikuje glede na velikost plovila in območje plovbe in se lahko giblje v povprečju med 50 € in 250 € na dan. 
Običajno je v ceno vključen privez za prvo in zadnjo noč v matičnem pristanišču, kjer se plovilo nahaja. Kdo je lastnik plovil? 
Vsa ponujena plovila so v lasti ali upravljanju preverjenih in skrbno izbranih lokalnih charter podjetij, ki nudijo storitve po visokih standardih kakovosti.

Ali so plovila zavarovana?

Vsa plovila so zavarovana. Vseeno bo charter družba zahtevala plačilo varščine, ki ustreza franšizi in ki krije naključno škodo, ki jo povzročijo potniki ali skiper, in kakršnokoli kršitev pogodbe. Varščina je obvezna, vedno jo je treba plačati ob prijavi na kraju samem z gotovino ali s kreditno kartico in se povrne ob koncu potovanja, če ni škode. Nekatere charter družbe lahko ponudijo možnost zmanjšanja ali preklica depozita z nepovratnim zneskom (oprostitev škode ali t.i. damage waiver). Varščina se uporablja za kritje morebitne škode, povzročene v času najema plovila. Če naključna škoda presega varščino, ladjar ne more zahtevati dodatnih zneskov. Poleg tega je možno za zavarovanje varščine skleniti pogodbo z zavarovalnico, specializirano za navtični sektor.

Kakšen je urnik vkrcanja in izkrcanja?

Večina charter družb ponuja tedenski najem plovil od sobote do sobote z namenom optimizacije planiranja poslovanja. Check-in (prijava) je v soboto pozno popoldan (okoli 18:00h). 
Ob zaključku počitnic se morate vrniti v matično pristanišče v petek popoldne in se izkrcati v soboto zjutraj (med 08:00 in 09:00). To omogoči charter družbi dovolj časa za tehnični pregled plovila, eventuelna manjša popravila in temeljito notranje in zunanje čiščenje ter s tem pripravo plovila za naslednje potnike.

Kako deluje rezervacija s skiperjem? In s hosteso?

Za stranke, ki nimajo izpita ali raje prenesejo nalogo plovbe na drugo osebo, obstaja možnost najema skiperja. Skiper tako skrbi za plovbo in za varnost na plovilu; on ne kuha in ne skrbi za pospravljanje/čistočo plovila. Strošek najema skiperja je dodaten strošek in znaša med 150 in 260€/dan (tedensko torej 1.050 do 1.820€). 
Za pripravo obrokov (2 obroka dnevno, navadno zajtrk in kosilo), pospravljanje posode in čiščenje skupnih prostorov, je možno naročiti storitev hostese. Tudi to je dodatni strošek, ki se giblje med 100 in 150€/dan, torej tedenski strošek 700€-1050€. 
Navedeni tedenski strošek ne zajema hrane osebja (skiper/hostesa), ki je tudi strošek stranke; kar pomeni, da bo osebje lahko kuhalo svoje obroke na plovilu z uporabo kuhinje in hrane, ki jo kupi stranka. Plačilo storitve osebja je običajno direktno na check in-u (prijavi) skiperju/hostesi v gotovini. Skiper/hostesa tudi spi na plovilu in mora imeti svojo kabino in v kolikor možno, tudi svojo kopalnico ali si le-to deli s strankami. 
Storitev skiperja/hostese se mora naročiti vnaprej, navadno takoj ob zahtevku za rezervacijo, da se lahko preveri razpoložljivost. Osebje dodeljuje charter družba, a so to po navadi svobodnjaki (nimajo fiksne pogodbe s charter podjetjem). V tujini osebje govori angleški jezik ter materni jezik. V kolikor imate posebne zahteve glede profila osebja, lahko to sporočite charter podjetju za dodelitev profila z zahtevanimi lastnostmi. Osebje se dodeljuje neposredno pred prijavo in ob sami rezervaciji ni moč dobiti njihove podrobnosti ali kontakte. 

Katere storitve lahko še naročimo?

K ceni najema morate prišteti še obvezne storitve in izbirne (opcijske) storitve, ki jih stranke lahko dodajo k svoji rezervaciji. 
Vedno je obvezna storitev končno čiščenje in transit log, včasih pa tudi druge storitve (npr začetni paket, stroški obdelave, potrošni material in druge), kar je odvisno od plovila pa tudi od območja. Dodatne (ekstra) storitve so naštete znotraj informacij o plovilu in se večinoma plačujejo na samem mestu prevzema plovila v gotovini. 
Priporočljiva je rezervacija teh storitev ob potrdilu najema, nujna pa je za storitev skiperja in/ali hostese zaradi preverjanja razpoložljivosti. Nekatere dodatne storitve so odvisne od razpoložljivosti, saj so količine le-teh omejene (zgodnja prijava, gennaker/spinnaker, SUP), zato je potrebno s charter podjetjem preveriti razpoložljivost ob potrditvi rezervacije najema plovila. 
Ena od pomembnih ekstra storitev je izvenkrmni motor za gumenjak. V večini primerov ni vključen v ceno najema in je to dodaten strošek, ki se giblje med 80 in 150€/teden, odvisno od moči motorja. Posteljnina in brisače so lahko vključeni v obvezno storitev (končno čiščenje ali transit log) ali pa so ponujeni kot dodatna storitev na izbiro (približni strošek 30€ po osebi).

Kaj je APA?

Za luksuzna plovila (jahte, večji katamarani) velja, da imajo že vključeno storitev skiperja ali posadke (skiper in hostesa / kuhar). Za ta tip plovil je predvideno plačilo APA (Advance Provisioning Allowance). To je znesek, ki ga stranka vnaprej vplača kot predujem za kritje stroškov med najemom, ki ga bo upravljala posadka. Med te stroške sodijo: hrana, gorivo, pristaniške takse, privezi in drugi stroški. Navadno je to znesek od 25% do 35% od najema plovila in se ga plača ob rezervaciji. Poleg stroška APA so lahko predvideni tudi drugi stroški kot končno čiščenje, izvenkrmni motor. Pogosto je osebje (skiper in hostesa) obvezna storitev, a ni vključeno v ceno in se plača posebej ob prijavi v gotovini. Za plovila določenega proračuna in z vključeno storitvijo skiperja in hostese lahko dobite v naprej informacije o osebju, predviden menu, predlagani itinerarij,…

Kako se definira itinerarij?

Itinerarij navadno zajema plovbo med otoki ali ob obali izbranega plovnega območja in predvideva obisk najlepših plaž, uval in zalivov ter ogled bolj zanimivih lokacij in mest z marino ali pristaniščem. V kolikor ste izbrali najem plovila s skiperjem, se o samem itinerariju in času plovbe uskladite s skiperjem neposredno ob pričetku križarjenja. Gre v bistvu za dogovor med strankami in skiperjem, po okvirnem programu, ki odraža želje strank in zagotavlja varnost v plovbi. Pomembno je poudariti, da je dogovorjena pot vedno okvirna, lahko se med križarjenjem spreminja glede na želje strank in odločitve skiperja, glede na vremenske razmere (stanje morja in moč vetra). Na primer, glede na smer in moč vetra se lahko odločite za obisk določenega dela otoka, kjer obala nudi zavetje pred vetrom. Končna odločitev je vedno na skiperju, saj je on odgovoren za varnost na krovu. Okviren in nezavezujoč itinerarij za en teden predvideva navigacijo približno 100 skupnih milj ali povprečno 20 milj na dan, kar ustreza približno 3 uram plovbe, odvisno od vetrov in razmer na morju. Marine, kjer so privezana ponujena plovila, so odlična izhodišča za najbolj klasične itinerarije in že od prvega dne plovbe lahko dosežete prvi otok ali zaliv vaše izbrane poti.

Kako poteka dopust na plovilu? 

Dopust se prične s prijavo v soboto popoldne, ki ji sledi vkrcanje in odlaganje prtljage v kabine. Potem je treba poskrbeti za zaloge hrane z nakupom vsega potrebnega v najbližji trgovini (če za to niste poskrbeli s predhodnim naročilom storitve oskrbe plovila, ki je včasih ponujena kot ekstra plačljiva storitev). Prvo noč preživimo v marini, kjer se nahaja plovilo. Naslednje jutro po zajtrku na krovu zapustimo pristanišče in začnemo pot po izbranem itinerariju. Tipičen dan predvideva cca 2-3 ure plovbe do naslednje destinacije, ki ste jo skupaj s skiperjem izbrali; med plovbo lahko počivate v kokpitu ali (kdor želi) pomagate skiperju in se naučite osnov jadranja. 
Ko prispete do želenega zaliva, se zasidrate in potem se prepustite zabavi: kopanje, potapljanje, snorklanje, plavanje do obale, branje knjige, počivanje in končno tudi kosilanje na krovu. Popoldan nadaljujete s potjo do določene lokacije, kjer boste preživeli noč: vplujete v marino in skiper priveže plovilo. Vi se potem le pripravite za obisk kopnega, kjer lahko uživate v lokalni ponudbi. Prenočite v marini in zjutraj se odpravite novemu dnevu naproti. Za ljubitelje morja ali če želite poskusiti enkratno izkušnjo, se lahko zasidrate v nekem zalivu in tako preživite noč na sidru, pri tem pa zaspite ob zibanju in zvokih morja ter se zjutraj zbudite v edinstvenem vzdušju: zajtrk na krovu in jutranje kopanje. 
V petek popoldne se vrnete v matično pristanišče, da bi tu preživeli zadnjo noč; zjutraj je predvidena odjava in izkrcanje.

Kako je predvidena razporeditev po kabinah?  

Vsako plovilo ima določeno maksimalno število ležišč, ki vključuje vsa ležišča v kabinah in v centralnem salonu plovila. Ravno tako je definirano število kabin, ki so dvoposteljne: zakonske ali s pogradom, kjer se potniki lahko namestijo. Na nekaterih plovilih je možnost 1 ali 2 enoposteljnih kabin manjših dimenzij z osnovno opremo in brez kopalnice; navadno se le-te nahajajo na premcu in jih koristi osebje (skiper in hostesa). Poleg kabin je definirano tudi število kopalnic, ki pa se lahko razlikuje od števila kabin, torej ni predvidena lastna kopalnica za vsako kabino. V kolikor imate tozahtevo, da ima vsaka kabina tudi lastno kopalnico, izberite novejše modele jadrnic ali katamarane, kjer načeloma velja to pravilo. Bodite pozorni, saj pri nekaterih plovilih je tako, da se do kopalnice dostopa preko notranjosti kabine ali se lahko dostopa skozi eno od dvoposteljnih kabin do enoposteljne kabine na premcu. Ko izberete najem z osebjem (skiper in hostesa), morate upoštevati, da vsakemu od njiju pripada lastna kabina in če možno tudi lastna kopalnica (v nasprotnem primeru si morate vsaj 1 kopalnico deliti z osebjem).

Lahko kuhamo na krovu? 

Plovila imajo kuhinjo s hladilnikom, plinskim gorilnikom, pomivalnim koritom, posodo za kuhanje, krožniki in jedilnim priborom. Navadno se na krovu zajtrkuje in kosi, medtem ko se večerja kar na kopnem v eni izmed lokalnih restavracij. Za zalogo hrane štejemo shrambo na krovu, ki jo morate napolniti na začetku križarjenja. To navadno storite takoj po vkrcanju na krov v najbližjem marketu v marini ali pa storitev nabave hrane (provisioning) naročite v naprej: le-ta sestoji iz seznama, ki ga je treba izpolniti za nakupovanje po meri. To storitev ponuja zdaj že večina charter družb. Dejansko vam ta storitev omogoči, da vam na krov dostavijo vso naročeno hrano in ostale artikle. Premišljeno sestavljena zaloga na krovu zagotavlja bolj prijetne in brezskrbne počitnice. Zato je pametno upoštevati nekaj nasvetov, ki bodo olajšali življenje na krovu: izbira živil z daljšim rokom trajanja (testenine, riž, tuna,…), ne pretiravati s svežimi živili (hladilnik na krovu po velikosti in hlajenju ni primerljiv s hladilnikom v pravi kuhinji, zato nabaviti stvari za največ 2 dni), nakupite začimbe in ostale dodatke k hrani (olje, sol, kis, sladkor) ter slane prigrizke, malo sadja in malo zelenjave (ki se jo lahko konzumira neobdelano/surovo: paradižnik, solata,…), salame, jajca, dosti vode, pijača in vse potrebno za zajtrk (mleko, kava, piškoti,…). Skratka vse potrebno za pripravo nezahtevnih in lahkih obrokov. Če kaj pozabimo ali za dokup stvari, lahko izkoristimo eden izmed postankov na naši poti, kjer poiščemo trgovino. 

Kaj moram vzeti s seboj na krov?

Če možno, vzemite raje večjo platneno torbo (se da lepo shraniti v omare) in ne trdi kovček s koleščki. Prostori na plovilu so omejeni in zato moramo stvari lepo zložiti, da se med plovbo ne prevračajo ali padajo. Oblačila so odvisna od destinacije in sezone, a zagotovo velja, da ne gre pretiravati, saj se večinoma nosijo kopalke in kratke hlače. Torej lahko predvidite nekaj kosov lahkih dnevnih oblačil ter nekaj oblačil za večere, vetrovko, pulover, čiste natikače za na krov, kapo in sončna očala, kopalke ter kopalne brisače.

Lahko na krovu uporabljam in polnim moje elektronske naprave?

Raje izberite plovilo, ki ima generator, ravno zaradi možnosti polnjenja elektronskih naprav (telefon, tablica, PC,..). Kot alternativa pa zahtevajte inverter, kar bo omogočilo polnjenje aparatov pri delujočem motorju nekaj ur na dan. Brez inverterja ali generatorja lahko koristite elektriko le ob privezu v marini.

Kako deluje kopalnica na krovu?

Razen na luksuznih jahtah je na ostalih plovilih prostor v kopalnici majhen in ozek, a dobro urejen. Umivalnik ima videz običajnega gospodinjskega umivalnika in iz pipe teče sveža voda iz rezervoarjev. Ker so zaloge vode omejene in lahko vodo dopolnimo le v pristanišču (razen če je na plovilu na voljo dodatni razsoljevalnik), je priporočljivo skrbno ravnanje z vodo. WC nima splakovanja, temveč črpalko, ki je lahko ročna ali električna. Pri večjih jadrnicah in katamaranih je v kopalnici prava prha; v manjših kopalnicah je izvlečna pipa za umivalnik, s katero se lahko umivate od glave do pet. Vodo, ki se nabira pod tušem ali na tleh kopalnice, odvajamo s pritiskom na kalužno črpalko z gumbom. Morda je najbolj prijeten tuš, ki ga lahko koristite na prostem v kokpitu, medtem ko opazujete sončni zahod na obzorju. Pri privezu na pomolu v opremljenih marinah in marinah se polnijo rezervoarji za vodo in je tukaj možno uporabljati tudi sanitarije in tuše objekta.

Kaj storiti, če na plovilu ne deluje vse?

Za vsako plovilo posredujemo kontakte charter podjetja in osebja odgovornega za prijavo ter 24h asistenco med plovbo. Če med plovbo pride do resne nepredvidene situacije, ne oklevajte in pokličite kontakt za nujne primere po VHF kanalu in nemudoma obvestite charter družbo. Intervencija bo v najkrajšem možnem času.

Kaj je treba predvideti, če imamo na krovu otroke? 

Ne pozabite na kapo, sončna očala, kremo proti pikom žuželk, superge in nedrsečo obutev. Dobro je otroke zaščititi z navadno belo bombažno majčko. Tla na krovu, če ni tikovine, so lahko, ko so mokra, malce spolzka, zato jim priskrbite gumijaste čevlje za morje (poleti so na voljo v vseh supermarketih). Otroci na krovu se bodo zelo zabavali kot mali raziskovalci v iskanju dogodivščin, skakanja v kokpitu, tekmovanja v potapljanju, učenja malih jadralcev ali ribičev s trnkom in vrvico. Bodite pozorni na izgled in funkcionalnost kokpita in vedno izberite plovilo s senčnikom (bimini). Načrtujte kratke poti, ki vključujejo kraje s plažami, kjer lahko kupite sladoled za otroke in jih pustite teči. S seboj lahko prinesete barvne svinčnike, liste, skicirke, igralne karte za trenutke večjega miru. Končno je mogoče za plačilo zahtevati namestitev zaščitne mreže, ki bo nameščena na ograji plovila in tako zagotavlja popolno varnost tudi z majhnimi otroki.

Ali so dovoljene domače živali?

Na večini plovil so domače živali manjših velikosti dobrodošle vendar se zanje plača dodatni strošek cca 150/200€. Prisotnost živali na krovu je priporočljivo prijaviti že pred rezervacijo, da se preveri možnost pri charter družbi in pričakovane dodatne stroške. Možno je zaprositi za namestitev varnostne mreže, ki bo nameščena na ograjo plovila in tako zagotovi popolno varnost vaših živali. 
Te vsebine so splošne in so bile napisane samo v informativne namene. Vsaka charter družba lahko uporablja svoje pogoje in cene glede na plovila in izbrano lokacijo odhoda.
Te vsebine so splošne in so bile napisane samo v informativne namene. Vsaka charter družba lahko uporablja svoje pogoje in cene glede na plovila in izbrano lokacijo odhoda.
 

Ugodne cene

Brez dodatnih stroškov
Zagotovljena najboljša cena

Največja izbira

Preko 16000 plovil
Preko 1000 destinacij

Marenauta

90000+ Zadovoljnih strank

Ocena: 4.9/5
izračunano na 15492 mnenja

Pomoč strankam

Pomoč pred in po prodaji
Zavarovanje

Posebne ponudbe? Prijavi se na naše e-novice!
Vpiši se